Άρθρα
-
Οι συχνές εξάψεις μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Οι εξάψεις, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την συνολική ποιότητα ζωής της γυναίκας. Ειδικά για τις νεότερες γυναίκες μέσης ηλικίας (ηλικία 40-53 ετών), μια νέα μελέτη δείχνει ότι, οι συχνές εξάψεις πιθανώς να σηματοδοτούν αρχόμενη αγγειακή δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται ηλεκτρονικά στο περιοδικό της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, το Menopause (NAMS).
Η μελέτη περιλαμβάνει 272 γυναίκες, μη καπνίστριες, ηλικίας από 40 έως 60 ετών, και είναι η πρώτη που εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ των εξάψεων της περιεμμηνόπαυσης και της λειτουργίας των ενδοθηλιακών κυττάρων (της εσωτερικής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων). Ενώ δεν παρατηρήθηκε κάποια συσχέτιση σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (54-60 έτη), βρέθηκε ότι οι εξάψεις επηρεάζουν την ικανότητα διαστολής των αιμοφόρων στις νεότερες γυναίκες που έλαβαν μέρος στην μελέτη. Το γεγονός αυτό, υποδηλώνει ότι οι εξάψεις στις γυναίκες ηλικίας 40-53 ετών, πιθανώς σχετίζονται περισσότερο με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Τα συμπεράσματα αυτά είναι ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου της καρδιακής νόσου.
Η καρδιαγγειακή νόσος είναι το κύριο αίτιο θανάτου στις γυναίκες. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το 70% των γυναικών που βρίσκονται στα πρόθυρα ή διανύουν την αρχή της εμμηνόπαυσης ανέφεραν ότι εμφανίζουν εξάψεις, με το ένα τρίτο περίπου να τις χαρακτηρίζει ως συχνές ή σοβαρές, κατανοούμε πόσο πολύτιμες πληροφορίες προσφέρουν τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης στους ειδικούς, που εργάζονται για την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στις περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξάψεις συχνά ξεκινούν νωρίτερα - κατά τη διάρκεια της προεμμηνοπαυσιακής περιόδου - και διαρκούν για μια δεκαετία ή περισσότερο.
"Οι εξάψεις δεν είναι απλώς ενοχλητικές, έχουν συνδεθεί με την καρδιαγγειακή και οστική υγεία, καθώς και την υγεία του εγκεφάλου", αναφέρει η Dr. JoAnn Pinkerton, καθηγήτρια Μαιευτικής – γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, εκτελεστική διευθύντρια της NAMS. "Σε αυτή τη μελέτη, οι εξάψεις φαίνεται να συνδέονται με καρδιαγγειακές αλλαγές που εμφανίζονται νωρίς κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση."Οι ισοφλαβόνες σόγιας είναι πιο αποτελεσματικές στην ανακούφιση από τις εξάψεις
Τα συμπληρώματα ισοφλαβονών σόγιας, είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικά από το εικονικό φάρμακο στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των εξάψεων, σύμφωνα με την Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS). Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της NAMS, το Menopause, μία μετανάλυση σχετικά με την ευεργετική επίδραση των ισοφλαβονών σόγιας στην ανακούφιση των εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση.
"Το βασικό εύρημα αυτής της μελέτης είναι ότι, τα συμπληρώματα ισοφλαβονών σόγιας επιδρούν ευεργετικά και με συνέπεια στην ανακούφιση από τις εξάψεις. Σχεδόν όλες οι μελέτες της μετανάλυσης δείχνουν σταθερή μείωση τόσο της συχνότητας, όσο και της σοβαρότητας των εξάψεων. " δήλωσε ο Καθηγητής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα Dr. Mindy S. Kurzer, Ph.D, ειδικός επί των ορμονών και εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Η μετανάλυση - η οποία είναι η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα - αποκάλυψε ότι η λήψη ισοφλαβονών σόγιας από έξι εβδομάδες έως και 12 μήνες μείωσε τη συχνότητα των εξάψεων περισσότερο από 20% σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Επίσης, οι ισοφλαβόνες σόγιας κατάφεραν να μειώσουν και την σοβαρότητα των εξάψεων περισσότερο από 26% αντίστοιχα. Η ανάλυση έδειξε ότι η μείωση της συχνότητας των εξάψεων σε μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας (περισσότερο από 12 εβδομάδες) ήταν περίπου τριπλάσια σε σχέση με την μείωση που παρατηρήθηκε σε μελέτες μικρότερης διάρκειας.
"Για τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από εξάψεις, οποιαδήποτε μείωση της συχνότητας ή της σοβαρότητάς τους είναι ευπρόσδεκτη , και ειδικά εάν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες", δήλωσε η Dr. Melissa K. Melby, Ph.D ειδικός επί των εξάψεων στο Πανεπιστήμιο του Delaware, και εκ των συγγραφέων της μελέτης. "Οι ισοφλαβόνες σόγιας αποτελούν μία άριστη πρώτη επιλογή για την ανακούφιση από τις εξάψεις. Οι γυναίκες που παίρνουν συμπληρώματα με τη σωστή αναλογία ισοφλαβονών σόγιας θα δουν τουλάχιστον 50% μείωση σε σύγκριση με το να μην κάνουνε τίποτα».
Αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές ισοφλαβόνες στη φύση, οι τρεις που βρίσκονται στην σόγια είναι οι: γενιστεΐνη, διαδζεΐνη και γλυκιτεΐνη. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, τα συμπληρώματα ισοφλαβονών που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα γενιστεΐνης μειώνουν κατά 50 – 200% περισσότερο την συχνότητα των εξάψεων, σε σχέση με αυτά που περιέχουν μικρότερες ποσότητες γενιστεΐνης.
"Συμπληρώματα που περιέχουν συνολικά 50mg ολικών ισοφλαβονών για να είναι αποτελεσματικά, θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 19mg γενιστεΐνης", δήλωσε ο Dr. Mark Μεσίνα, Ph.D, εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Οι εξάψεις είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Για τις γυναίκες με μέτριας έως σοβαρής βαρύτητας εξάψεις που αναζητούν ανακούφιση από τα συμπτώματα, η μείωση τόσο του αριθμού, όσο και της σοβαρότητας των εξάψεων που παρατηρήθηκε στην μελέτη ως αποτέλεσμα της λήψης ισοφλαβονών σόγιας, θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.